Tajemství pravého Parmazánu

Parmazán, známý také jako Parmigiano-Reggiano, je tvrdý sýr, který pochází z oblasti Emilia-Romagna v severní Itálii. Je to jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel na světě a je známý svým silným a nasládlým chutí. Parmazán se vyrábí podle tradiční metody již od středověku a jeho výroba je velmi přísně regulována.

Historie

Historie Parmazánu sahá až do středověku, kdy byl sýr vyráběn v oblasti Emilia-Romagna. Jeho výroba byla velmi důležitá pro zajištění potravinového zásobování regionu, a proto byla podporována místními vládami. Postupem času se Parmazán stal populárním sýrem v celé Itálii a postupně se rozšířil i do dalších zemí.

Výroba

Parmazán se vyrábí z kravského mléka, které musí být čerstvé a neupravené. Mléko se nejprve zahřeje na 33°C a přidá se do něj syřidlo. Poté se směs promíchá a nechá se stát asi 10 minut, aby se syřidlo mohlo úplně rozložit.

Poté se směs nalije do kruhových forem a nechá se stát asi jeden den. Poté se sýr vyndá z forem a ponoří se do solného roztoku. Poté se sýr suší po dobu asi týdne a během této doby se pravidelně otáčí, aby se zajišťovala rovnoměrná sušení. Po týdnu se sýr umístí do sklepa, kde zraje po dobu nejméně 12 měsíců.

Chuť a použití

Parmazán má silnou a nasládlou chuť, která je vhodná pro mnoho různých pokrmů. Nejčastěji se používá jako přísada do těstovinových omáček, jako je například Bolognese nebo Carbonara. Parmazán se také často podává s vínem nebo se používá jako přísada do salátů, polévek a sendvičů.

Kvalita

Parmazán je velmi kvalitní sýr a jeho výroba je přísně regulována. Kromě toho, aby se mohl sýr nazvat Parmazán, musí být splněny následující kritéria:

  • Mléko musí pocházet z oblasti Emilia-Romagna
  • Kravky musí být dojeny v určené oblasti
  • Výroba musí probíhat tradičním způsobem
  • Sýr musí zrát minimálně 12 měsíců

Parmazán je také chráněn značkou „Parmigiano-Reggiano“, která zajišťuje jeho kvalitu a autentičnost. Tato značka byla udělena v roce 1955 a je udělována pouze sýrům, které splňují přísné požadavky na výrobu.

Varianty

Existuje několik variant Parmazánu, které se liší věkem a chuťovými vlastnostmi. Nejznámější variantou je „Stravecchio“, který zraje nejméně 24 měsíců a má výraznější chuť než mladší varianty. Další variantou je „Riserva“, která zraje nejméně 36 měsíců a má vynikající chuť a vůni.

Zajímavosti

Parmazán je sýr s bohatou historií a mnoho zajímavostí. Například, aby se vyrobil jeden kilogram Parmazánu, je třeba více než 500 litrů mléka. Parmazán také může zrát až 36 měsíců, což mu dává velmi silnou a výraznou chuť.

Další zajímavostí je, že Parmazán se také používá k výrobě Parmazánového sýrového víka. Toto víko se používá k ochraně jídla, jako je například Lasagne, aby se zabránilo připálení a vysychání.

Parmazán je nejen oblíbeným sýrem v Itálii, ale i po celém světě. Je to sýr s bohatou historií a vynikající chutí, která se hodí k mnoha různým pokrmům. Díky své vysoké kvalitě a autentičnosti je Parmazán jedním z nejdražších sýrů na světě. Pokud se chystáte navštívit Itálii, nenechte si ujít možnost ochutnat pravý Parmazán a objevit jeho bohatou historii a tradici.